Nieuwe stap in samenwerking North Sea Port District

De zes gemeenten en twee provincies van het ‘North Sea Port District’ hebben vandaag, een nieuwe stap gezet in hun samenwerking. De partners hebben een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) opgericht en zullen over de grens heen nog intensiever samenwerken rond duurzaamheid, leefkwaliteit en mobiliteit.

Het North Sea Port District bestaat uit de drie Zeeuwse gemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele, de Oost-Vlaamse gemeenten Evergem, Zelzate en Gent en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.

Het District is een economische groeiregio met een sterke internationale zeehaven en een belangrijke industriële cluster. Grote grensoverschrijdende opgaven zoals de energietransitie, betere mobiliteit, grotere beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten, een goed woonaanbod en hoge leefkwaliteit vragen om een gezamenlijke aanpak over grenzen heen.

Het North Sea Port District is eerder dit jaar aangewezen als één van de 8 NOVI-gebieden. In de acht NOVI gebieden komen grote nationale opgaven zoals: energietransitie, duurzame economie en ruimte bij elkaar.

Lees verder (provincie Zeeland)

Zie ook: Nieuw spoor tussen Terneuzen en Gent stap dichterbij (24 februari 2021)