Nieuw voorstel voor een duurzaam en slim Europees vervoersnetwerk

De Europese Commissie heeft voorgesteld om het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T) te herzien, als onderdeel van het tweede pakket binnen de duurzame en slimme mobiliteitsstrategie. De herziening gaat gepaard met een Actieplan voor internationaal en langeafstandsvervoer.

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gelanceerd voor de herziening van het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T).

De Commissie presenteerde, gepaard met de herziening van het TEN-T, een nieuw Actieplan voor meer internationaal en langeafstandsspoorverkeer. Dit Actieplan wil treinverkeer op hogesnelheidslijnen in 2030 verdubbelen en in 2050 verdrievoudigen. Het doel van het Actieplan is grensoverschrijdend treinverkeer te stimuleren, wat zeer relevant is voor grensregio’s in Nederland. De Commissie is van plan om miljarden uit te trekken in de vorm van leningen, subsidies en cofinanciering van proefprojecten. Decentrale overheden kunnen hier mogelijk aanspraak op maken, vooral rondom de Nederlandse verbindingen naar het Ruhrgebied.

Lees verder (Huis van de Nederlandse Provincies)