Geleen: De Woonwijk als noviteit

Op 3 maart zijn de resultaten van de BNSP-oproep De Woonwijk als noviteit tentoongesteld in de winkeletalages in Geleen. De ontwerpteams DTNP en New Urban Networks hebben optimistische en vrijmoedige voorstellen bedacht voor het stadshart van Geleen dat, net als veel andere Nederlandse steden, met een grote winkelleegstand kampt. De gemeente heeft dit probleem benoemd door afscheid te nemen van haar stadshart als winkelhart. Daarmee lag de vraag voor om ontwerpers ideeën te laten bedenken voor nieuw elan in het centrum van Geleen.

In oktober zijn DTNP en New Urban Networks uitgekozen om hun idee uit te werken in een publieksvriendelijke maquette, beeldessay en een ontwikkelstrategie. Zij werden geselecteerd uit een stapel met maar liefst 47 ideeën.

Het plan ‘Geleen KRAAKT Geleen’ van DTNP geeft alle ruimte aan de bewoners en ondernemers van Geleen. Er wordt niet gewacht op beleggers en ontwikkelaars. Het laat lokale helden zelf hun handen uit de mouwen steken. De dichtgeslibde bouwblokken en de monofunctionele winkelstraten worden opengebroken zodat, volgens de inzenders, collectieve tuinen, nieuwe woningtypen en courante bedrijfspanden kunnen ontstaan. ‘Kraak de stad, breek de boel open!’, aldus het geselecteerde Nijmeegse bureau Droogh Trommelen en Partners.

Team-DTNP-Geleen-KRAAKT-Geleen
Plan ‘Geleen KRAAKT Geleen’ van DTNP

Het plan ‘Het Verspreide Paleis’ is geselecteerd vanwege zijn voorstel hoe de vele werknemers en studenten van de Brightlands Campus van Chemelot te bewegen om naar het centrum van Geleen te trekken. De inzenders zien het centrum als een paleis dat leeg is, op de hogere verdiepingen huizen nog de oudere leden van de hofhouding, maar er zijn geen jonge prinsen en prinsessen die met hun vrolijke levensenergie het bal haar glans geven. Het bijzondere aan dit idee is dat wonen hier wordt aangeboden als dienst, niet als bezit. De slagkracht van het idee is groot. Het kan er volgens de selectiecommissie zomaar toe leiden dat volgend jaar tien expats hun intrek hebben genomen in een tot woon-werkhotel omgebouwd winkelpand, waar ze in de oude etalage koffie bestellen.

Lees verder (BNSP)

Het-verspreide-Paleis
Plan ‘Het Verspreide Paleis’