Wandelroute Delfzijl

vennenplein delfzijl

Hoe is het nu in Delfzijl? De havenplaats kampte jaren met een flinke bevolkingsdaling waardoor er stevig in de openbare ruimte moest worden ingegrepen. Voorzieningen werden samengevoegd, of kwamen op andere plekken. Woningen werden gesloopt maar er kwam ook nieuwbouw en er werd versterkt. De stad werd compacter.

In het kader van 10 jaar KKNN ging onze geplande excursie langs plekken met sterke veranderingen niet door vanwege de Covid-19 maatregelen. We maakten er een online variant van die we op 17 juni uitzonden. En die u ook zelf kunt lopen of fietsen aan de hand van de routekaart.

Voor de uitzending op 17 juni werkten we samen met een groep studenten van de minor Event Management bij het Instituut voor Future Environments van de Hanzehogeschool Groningen. Zij maakten een filmverslag van de locaties en interviewden ondernemers die zich inzetten voor een nieuw Delfzijl.

Route Ondertussen in Delfzijl

Op deze kaart ziet u de route die u kunt wandelen of fietsen. De route is ongeveer 2,5 kilometer en start vanaf het station (A).

routekaart

De uitgelichte locaties zijn:

  • Groen voor Rood (B) in Delfzijl-Noord. Een bewonersinitiatief waarbij 4 hectare bouwgrond in omgetoverd tot een buurttuin met sociale functie.

  • Delfzicht (C). Dit ziekenhuis is in 2018 gesloten vanwege de samensmelting met Sint Lucas uit Winschoten tot een nieuw ziekenhuis in Scheemda. De gebouwen worden in 2021 gesloopt en daarvoor komt in de plaats een nieuw woonwijkje.

  • NEC (D). Deze voetbalclub is in 2014 ontstaan uit de fusie van v.v. Neptunia en v.v. Eems Boys. Door teruglopende ledentallen besloot de gemeente tot samenvoeging op een centrale locatie.

  • Centrum (E). Het winkelgebied in het centrum probeert men kwalitatief te verbeteren door het compacter te maken en bewoning toe te staan daar waar het kan.

  • Vennenplein en strand (F). Door de sloop van de beeldbepalende Vennenflat in 2018 keerde Delfzijl haar gezicht weer naar de zee. Door de nieuwe brug ontstaat een verbinding naar het vergrote strand.

Over het Groen voor Rood project maakten we ook een film.


De foto's op deze pagina geven een impressie van waar de route langs gaat. Ze zijn genomen door de eerder genoemde studenten van Event Management.

station delfzijl
Station Delfzijl
groen voor rood delfzijl
Groen voor Rood Delfzijl-Noord
Hoofdveld NEC Delfzijl
vennenplein delfzijl
Vennenplein Delfzijl
strand delfzijl
Strand Delfzijl