23 september | Succesvol ondernemen in krimpregio's

Is investeren en ondernemen in een gebied met bevolkingsdaling eigenlijk anders dan elders? Deze interessante vraag bekijken we van verschillende kanten op een kennisbijeenkomst van KKNN op 23 september in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda (Groningen).

De Toekomst, een evenementenlokatie in een markant gebouw is zelf een voorbeeld van ondernemen in een krimpregio. Naast deze lokatie exploiteren de eigenaren ook horeca in de stad Groningen. Zo zijn er meer ondernemers die kansen in een krimpgebied zien, zoals Hooghoudt (pionieren met Groningse granen), of ondernemingen met nieuwe producten zoals Hempflax (hennep). Ook kijken we of het toerisme in Noord-Nederland profiteerde van deze coronatijd. en hoe het eigenlijk gaat in de Blauwe Stad.
De verhalen van Koen Meijer (De Toekomst) Niels.Grooteboer (Hooghoudt), Mark Reinders (HempFlax), Edwin van de Woude (marketing Oldambt) en het projectbureau Blauwestad (provincie Groningen) dienen ter inspiratie. Hoe beïnvloeden demografische veranderingen en nu corona hun ideeën? Welke kansen zien zij? En wat hebben zij nodig?

Daarna vertellen onderzoekers over de kenmerken van ondernemers in krimpgebieden, en naar arbeids- en afzetmarkt. In de discussie betrekken we ook bestuurders en beleidsmakers over hoe overheden regionale ontwikkeling kunnen stimuleren.
En we horen graag uw ervaringen of vragen.

Dit Krimpcafé / kennisbijeenkomst organiseren we samen met Vereniging Stadswerk.

Naast de al genoemde ondernemers hebben we de onderzoekers Elles Bulder en Heike Delfmann bereid gevonden om hun kennis met ons te delen. Elles Bulder is lector Leefomgeving in Transitie van de Hanzehogeschool en Heike Delfmann promoveerde op Understanding Entrepreneurship in the local context: population decline, ageing and density en werkt nu bij Lexnova waar ze zich ondermeer met arbeidsmarkt bezig houdt.

Voor de discussie over de rol van regionale overheden hebben we al toezeggingen van bestuurders en/of beleidsmakers uit Friesland, Drenthe en Groningen. Zij zullen ingaan op ondernemen in de context van bevolkingsdaling, een veranderende beroepsbevolking en ouder wordende consumenten. Ze geven ook aan waar de kansen zitten.

Corona
Het gebouw van De Toekomst is in ieder geval groot genoeg om voldoende afstand te houden voor de deelnemers en sprekers. Discussie zal in wat kleinere groepen plaatsvinden, en consumpties zullen we alleen aan een tafeltje kunnen nemen. Toch kan zij het zijn dat door actuele ontwikkelingen een (deel) van het programma virtueel digitaal wordt.

Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden

Map for Scheemdermeersterweg 37, 9679 TP Scheemda

23 september | Succesvol ondernemen in krimpregio's

Lees meer